Няма никакви нередности при задържането на кмета на община Гърмен Ахмед Башев, който бе обвинен, че е всявал етническо напрежение в района. Това обявиха от ДАНС на работен семинар на агенцията. Правата на задържания се спазвали стриктно. Акцията е проведена в 6 часа сутринта, за да се избегне напрежение в с. Рибново.

Служителите на ДАНС твърдят, че Ахмед Башев е получил само призовка, а от ДАНС са му осигурили транспорт и техни служители, които да му помогнат за пристигането му до столицата.
От ДАНС твърдят, че и в бъдеще ще се създават нови практики на задържане, за да се гарантира сигурността на служителите.
По повод разработката “Галерия” от ДАНС днес потвърдиха, че публикуваните информации в пресата са били сравнително верни. За тези 50 журналисти, за които в пресата излезе информация, че е възможно да са подслушвани, най-вероятно е правена само разпечатка на това с какви номера са се свързвали.
Относно операцията през октомври м.г. в Дупница, когато бяха претърсвани братя Галеви от ДАНС изразиха категоричност, че от агенцията не е изтичала информация до проверяваните. От родното ФБР казаха още, че имало голяма разлика в информацията, която лидерът на “Ред, законност и справедливост” Яне Янев е предоставил на медиите и това, което е обсъждано в разговорите му с представители на ДАНС.
25 документа са подписани за взаимодействие на ДАНС с други институции от създаването на агенцията. Скоро предстои и подписване на споразумение с комисията “Кушлев”. От ноември м.г. съществува инструкция за взаимодействие с прокуратурата. Стотици граждани се обръщали към ДАНС, като имало и сигнали за обсебени ниви. В такива случаи от агенцията веднага препращали сигналите към прокуратурата. На оперативките на ДАНС обикновено задължително присъствали и хора от прокуратурата, стана ясно на днешната работна среща. ОТ ДАНС редовно се интересували какво е развитието на материалите, които те са изпратили до прокурорите. С МВР е подписан документ за сътрудничество също в края на ноември, като има договорка за общо взаимодействие. ДАНС ползва специални разузнавателни средства от МВР и също така помещенията за задържане на министерството. В агенцията има и звено, което работи по корупция, свързана с полицаи и магистрати. В ДАНС е създаден механизъм, според който ако се получи сигнал за нарушение от страна на ръководителя на ДАНС, от агенцията информират главния прокурор и министър-председателя. /Милан Николов, БЛИЦ