Петчленен състав на ВАС потвърди решението на тричленния от юни 2008 г., с което отменя указание на директора на НЗОК за пределната цена, заплащанa от НЗОК, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз.
От съюза напомнят, че миналата година януари директорът НЗОК за пореден път издаде указание, с което едностранно надценките на аптеките и търговците на едро бяха драстично намалени. Български фармацертичен съюз заведе дело пред ВАС и юни 2008г. тричленен състав на съда излезе с решение като окачестви действието като незаконно и отмени тези цени. „НЗОК няма законово правомощие да регулира цените на дребно. На практика НЗОК е иззела правомощията на държавата по регулирането на лекарствените продукти” – пише в решението. Директорът на НЗОК няма право да определя цени. Това се прави от комисията по цените на лекарствата към Министерски съвет. От НЗОК обжалваха решението пред петчленен състав на ВАС. Вчера 30.03. петчленния състав на съда излезе с решение, което потвърждава това на тричленния състав на ВАС и това решение е окончателно.
Оказва се, че от януари миналата година до сега НЗОК незаконно е удържала пари от аптеките и търговците на едро, които възлизат на няколко милиона лева. И към момента НЗОК продължава да нарушава закона като продължава да заплаща по-ниските цени, казват още от Българския фармацевтичен съюз. /БЛИЦ