Разкрита е престъпна група, извършвала трафик на жени с цел сексуална експлоатация. Акцията е на служителите на ДПОТП при Главна дирекция “Криминална полиция” в сътрудничество със Столична окръжна прокуратура и Национална следствена служба, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Задържани са двама мъже М.П. /46 г./ и П.А. /40 г./, на които са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и трафик на хора. Разследването е проведено паралелно с оперативния отдел на карабинерите в гр. Удине и специализираната прокуратура “Антимафия” в Триест.
По време на акцията е установена и 46-годишна жена, обявена за национално издирване с цел екстрадиране в Италия. По информация на италианските власти Р.И. е издирвана за нарушаване на закона за чужденците и трафик на хора. Извършени са претърсвания в домовете им в Костинброд, гр. Божурище и с. Петърч и оттам са иззети документи и вещи, свързана с тяхната престъпна дейност.
По данни, събрани до този момент, участниците в престъпната група набирали жертвите си от различни региони в България. Те обещавали на младите момичета - част от тях непълнолетни, и на техните родители уреждане на брак с богати италианци и по-хубав живот. При пристигането си в Италия ги предавали на членове на криминалната структура, които постоянно пребивават там или на територията на други страни от ЕС. След това жертвите били принуждавани да проституират, да извършват джебчийски кражби и кражби по домовете. Някои от децата на възраст между 6 до 14 години дори били осакатявани, за да предизвикат съчувствие у минувачите.
Във връзка с разследването в Италия са издадени Европейски заповеди за арест на 11 български граждани.

По информация на столичен ежедневник във връзка с този случай маскирани антимафиоти са нахлули за обиски в палатите на кардарашкия род Илиеви край Костинброд. От същия клан е и лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев, строителен предприемач и съветник от ГЕРБ. Полицейски източници уточниха, че акцията не била насочена срещиу политика, а срещу майка му Наталия, заподозряна за участие в трафик на хора и пране на пари. Един от босовете бил Любомир Илиев, братовчед на Илия Илиев. По-надолу в йерархията попадали родителите на шефа на ДРОМ Янко и Наталия Илиеви. Тъй като бащата е вече покойник, акцията е била насочена за събиране на доказателства срещу майката.  /БЛИЦ