С наближаването на Коледно-Новогодишните празници голям проблем стават взломните кражби. Голяма част от бургазлии напускат града, за да посетят роднини и приятели в страната. За да се избегнат доколкото е възможно подобни неприятни ситуации, от МВР дават няколко полезни съвета, чрез които да опазите дома си.
„Факт е, че кражбите зачестяват по празниците. Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, е да заключите всички врати и да затворите всички прозорци. Не оставяйте нищо отворено или дори полуотворено. По този начин потенциалните крадци ще бъдат максимално затруднени при влизането в дома ви. Ако имате домашна аларма, не я забравяйте!”, коментира комисар Неделчо Рачев – директор на Охранителна полиция към ОД на МВР – Бургас, цитиран от "Флагман".

Според него, най-явният знак за един крадец, че домът ви е празен, е претрупаната пощенска кутия. Това дава ясна индикация, че не сте си вкъщи. „Преди да тръгнете на почивка, се обадете на съседите си. Кажете им, че излизате извън града и ги помолете да проверяват дома ви и да събират пощата ви. Това, заедно със заключените здраво врати ще предотврати голяма част от потенциалните опити за кражба”, категоричен е Рачев. Той допълва, че друг основен таргет на крадците по празниците са автомобилите. „Можете да предпазите возилото си като го сложите в гараж. Ако нямате такъв, го паркирайте на добре осветено място, където служителите на реда патрулират. Така ще минимализирате опасността от кражба”, допълва комисарят.