Българските ученици може повече да не се тревожат за домашните си работи. Два сайта качиха решенията на всички задачи от учебниците от 1-ви до 12-ти клас и всеки може да си ги изтегли свободно, съобщава "Телеграф".
Единият сайт се нарича domashno.bg., а другият domashno.net. Първият предлага не само задачи, а и тестове и виртуални изпити. Вторият предлага на вниманието на хлапетата рнад 11 хиляди решени задачи по учебниците от четвърти клас нагоре само по математика. 

2400 пък са решените задачи по физика, от които децата могат да крадат вместо да ги решават със собствени сили. По химия задачите са 1700.

На практика авторите на сайта са решили всички по-важни задачи по математика, физика и химия от учебниците 5-11-ти клас. Децата могат да изтеглят решенията на задачите без да платят нито стотинка. 

На практика всички решения от трите избираеми учебника във всеки клас в момента са в нета. Един от сайтовете вече е обявил, че прави преработка, за да качи и останалите задачи, тъй като по новия закон учебниците по един предмет могат да бъдат преработени неограничен брой.

Част от преподавателите обаче далеч не са притеснени от факта, че повечето домашни работи вече са на светло. "Един добър учител винаги може да промени дори една само компонента от задачата за домашно и отговорът да се окаже друг", казва Асен Александров, директор на 51-во СОУ и математик. 

"Нямаме проблеми с това децата да свалят домашните си, стига да могат да обяснят как са стигнали до този отговор. В противен случай получават тройка, въпреки че са представили вярно решение, защото не са в състояние да обяснят как точно са стигнали го този извод", обясни той.