32 висши учебни заведения от чужбина се представят в 7-ото издание на Международния панаир на образованието, който се провежда на 27 и 28 март в панаирния комплекс в Пловдив.
Общо 92 организации от 12 държави участват в проявата, която се утвърди като най-авторитетна в своята област на Балканите. Нейни организатори са Международен панаир Пловдив и Европейския колеж по икономика и управление.
Това е една изложба, която дава възможност на изложителите и посетителите да намират нови стопански и образователни перспективи, заяви при откриването на форума Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Тук елитните средни и висши училища ще срещнат своите бъдещи възпитаници, подчерта ректорът на Европейския колеж по икономика и управление доц. Цветан Колев.
7-ото издание на Панаира на образованието, което минава под знака на Европейската година на иновациите и творчеството, ще допринесе за развитието на образованието и ще помогне на младите хора да направят по-добър избор, коментира доц. Колев. За това допринася и прекрасната обстановка в панаирното градче, която създаде екипът на Международен панаир Пловдив, добави той.
Статистиката показва, че участниците в Панаира на образованието събират на него 50% от възпитаниците си, припомни Иван Соколов. Около 200 младежи годишно заминават да учат в чужбина – основно в Гърция Швейцария и Германия, след като са направили своя избор по време на изложбата, сочат данни на Европейския колеж по икономика.
Новост тази година е присъствието на висши учебни заведения от Колумбия и Румъния, а също – пакетното представяне на чуждестранни университети. Чрез Френския културен институт се представят 9 френски университета, а няколко университета от САЩ - чрез посолството. Университети и колежи от Великобритания, Холандия, Дания, Германия, Белгия, Швейцария, Испания, Чехия, Австрия, Гърция и Малта са традиционни участници още от първото издание на проявата.
Най-много сред изложителите са висшите учебни заведения – 46, средните са 24, а останалите - школи за следдипломна квалификация и изучаване на чужди езици, структури за перманентно и дистанционно обучение, браншови организации за професионална ориентация и подготовка, фондации и културни институти.
Достъпът на посетители до палата 8 на панаирния комплекс, където се провежда форумът, е свободен, а тя ще бъде отворена от 10 до 18 часа в петък и събота.  /БЛИЦ