45 висши и средни училища от България и чужбина вече са заявили участие в VІІ Международен панаир на образованието, който ще се състои от 27 до 28 март в Палата №8 на пловдивския панаир.
Тази година паралелно с изложението ще бъде представен и Салон на изобретенията, творчеството и иновациите, съобщиха организаторите от Европейския колеж по икономика и управление. Според тях презентирането на авторските разработки е част от обявената от Европейския съюз инициатива за насърчаване на креативността и новаторски подходи в развитието на съвременното общество.

Решението на ЕС да обяви 2009-а за година на творчеството и иновациите има за цел да популяризира способностите на граждани и организации като основни умения за всички. Дискусиите за трансфера на знания между тях, програмите за обучение през целия живот, както и свързването на образованието, технологиите и бизнеса в един общ свят ще е нашият принос в европейската инициатива, казаха от Колежа. За участие в Салона на изобретенията, творчеството и иновациите са поканени основните институти на БАН, университетски центрове, лаборатории и частни фирми, които инвестират в научни изобретения и разработки.

За седми пореден път в изложението ще участват висши и средни училища от страната и чужбина, школи за следдипломна квалификация и изучаване на чужди езици, структури за перманентно и дистанционно обучение и браншови организации за професионална ориентация и подготовка. На техните щандове и павилиони младите хора се запознават с новите учебни програми, условията за прием и възможностите за реализация след завършване на средното и висше образование, припомниха организаторите на панаира.

Изложението се наложи като най-авторитетния форум на знанието в региона, очакваме на него отново да присъстват традиционните ни партньори – елитни университети и колежи от Великобритания, Холандия, Дания, Германия, Белгия, Швейцария, Испания, Чехия, Австрия, Гърция, Малта и САЩ, подчертаха от Европейския колеж. За първи път заявки за участие са подадени и от висши училища в Румъния и Колумбия, добавиха оттам./БЛИЦ