15-годишно момче от ромски произход се опита да отреже кичур от косaта на учителката си по време на час. След като не сполучило с това начинание, момчето извадило цигара, захапало я и с цялата си наглост попитало госпожата за огънче. Малко по-рано същото момче безцеремонно започнало да пръска със спрей из класната стая, което довело до масово оплакване от страна на съучениците му, които получили главоболия и сълзене, пише marica.bg.

Извършителят рядко е посещавал учебните занятия и е искало да покаже своето надмощие над връстниците и преподавателите си. След като е бил заловен, с него е започнал работа обществен възпитател, което в крайна сметка е довело до положителна промяна в поведението на детето.  

Това стана ясно по време на отчетното годишно заседание на Общинската и местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в град Пловдив.


В поредния фрапантен случай, цял клас шестокласници от пловдивско училище решава да извърши групово бягство от час. Две момичета от класа, обаче, решават че не искат да бягат от часа и се връщат в училището. След това те станали обект на агресия. По техен адрес започнали да се леят вербални закани, включително и в социалните мрежи. Едното от момичетата не издържало и се наложило да бъде преместено в друго училище.

Друг непълнолетен се скарал с кондуктор в градския транспорт и му насинил окото. Причината е различия в спортните им пристрастия. Контрольорът бил с фланелка на Локомотив, а момчето с фланелка на Ботев. Това била и причината за спречкването. След разменени реплики момчето ударило служителя по лицето, докато слизало от автобуса.

Не липсват и престъпления в социалните мрежи, като най-често става въпрос за кражби. Така непълнолетно момче от Пловдив се присъединило към група за размяна и покупка на карти за игра, подобни на нашумелите преди години карти „Ю-Ги-О“. Момчето си поръчало карти за 1200 лева, като настояло за право на преглед на стоката при куриерската фирма. След като получило поръчката, момчето избягало без да плати. То било разкрито, заловено и предадено на комисията.