Лекар завеща над 1 млн. долара на Медицинския университет в София. Д-р Андрей Георгиев е бил студент във висшето учебно заведение, а след като завършил, емигрирал в САЩ, съобщава в. „Телеграф“.
 

Преди да издъхне на 93-годишна възраст, той раздал всичките си пари. Освен на МУ, българинът разпределил част от средствата за школото в Лом, където също е бил ученик. За голямото дарение се заговори още миналата година, а парите пристигнаха по сметката на гимназия „Найден Геров“, през това лято.
 
По желание на емигранта сумата от 2 млн. долара ще се използва за обучението на възпитаниците в елитни университети в САЩ и Западна Европа.
 
Сега, няколко месеца по-късно, от д-р Георгиев пристига ново щедро дарение, което този път е предназначено за бъдещите медици. Завещаната сума е в размер на 1 037 413 долара. „То не е само парично, а е и послание, че с труд, образование и постоянство може да се успее в живота“, заяви ректорът нас МУ-София проф. Виктор Златков.
 
По решение на Академичния съвет на университета 20 000 лв. ще бъдат отделени като годишен награден фонд за завършилите с пълно отличие студенти на всички факултети, филиала във Враца и медицинския колеж. По 1000 лв. пък ще се дават на бъдещите медици, получили награди за научни постижения на високи форуми, проведени е чужбина или отличени от международни организации.
 
Друга част от наследството ще бъде разпределена като награда в конкурса за идеен проект за новата Учебноадминистративна сграда на Ректората.