Днес е последният срок, в който министърът на образованието Даниел Вълчев ще трябва да подпише или назначението на шефката на Регионалния инспекторат на образованието в Хасково, Мариела Златева, или да я уволни отново, както го е правил вече два пъти, предаде кореспондентът на БЛИЦ в града.
Служители от инспектората се хващат на бас, че министърът отново ще клъцне главата на Златева с поредното уволнение, въпреки решението на върховните магистрати за нейното връщане на шефското място. Но това ще е в разрез с родното ни законодателство, коментираха пред Агенция БЛИЦ юристи, които следят казуса.
От пресцентъра на МОН бяха категорични: “Има решение на ВАС и ние ще го спазим. Но има технически процедури според Кодекса на труда, които министърът обмисля”. От министерството обаче отказаха да съобщят за какво ще е решението но институцията, което трябва да бъде оповестено до края на деня.

Сагата “Златева” е от 2002 година. Три пъти съдът я възстановява на шефското място и само в рамките на един ден сутринта я назначават с министерска заповед, а до края на работния ден отново я уволняват по казуса “преценка на работодателя”. /БЛИЦ