Помня, че първата ми учителка бе търпелива и добра. Вълнувах се за първия учебен ден и бях добър ученик. Това разкри министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Днес е първият учебен ден. За първи път в класните стаи ще влязат 60 хиляди първокласници. Първият учебен ден ще бъде посрещнат в 2400 училища в страната. В същото време родители са недоволни от наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите ученици:

“Не сме съгласни учители да ходят по домовете на родители, за да издирват учениците. Учителите трябва да създават условия, за да искат децата да ходят на училище. Има много родители, които са избрали домашната форма на обучение”, разкри протестиращ родител.
“От МОН споделиха съвсем спокойно личните данни на стотици хиляди души. Ако пак се случи, дали министър Вълчев ще подаде оставка”, попита друг родител.

“Нямаме учителски протест, а родителски. Няколко учители инициираха и протест срещу Стратегията на детето”, отговори министърът.

“Няма такива политика като джендъризъм, злоупотреба с лични данни и отнемане на деца”, коментира Вълчев.

“Тази акция е провокативна. Всички мерки, които вземаме е, за да върнем децата в училище. Няма как да имаме проспериращо общество, ако децата не са  образовани и пригодени за пазара на труда", категоричен бе Красимир Вълчев.

Според него невъзможно е децата да се върнат в училище с обикновени мерки, трябва да се действа сериозно, за да няма поколения изгубени деца, каза той и уточни, че според него акцията е провокативна.

Най-жалко е, ако имаме неграмотни деца, изключени от пазара на труда, каза Вълчев. Учителите го правят, има 200 000 обхода по домовете от учители, постановлението е по-скоро другите институции да оказват съдействие. От 60 000 първокласници т.г. 20 000 не знаят български, каза министърът.

За първи път нивото на образование на родителите е толкова ниско, каза Вълчев. Ако едно дете не знае български, малко вероятно е то да е компетентно и по другите предмети, каза Вълчев.