Една трета от учениците, които са се явили на матури през септември, имат двойки. Това съобщи министърът на образоването Даниел Вълчев по Нова телевизия.
Над 12 хиляди се бяха записали за септемврийската сесия, от тях се явиха 84 процента. Според Вълчев не е редно поправителната матура да бъде по – различна от редовния изпит. Факт е, че това , което човек е пропуснал за четири – пет години, не може да бъде наваксано за един месец, обясни министърът слабите оценки на голяма част от учениците.
Средствата за образование през следващата година ще се около 3 млрд. лв. , смята Вълчев.

Той очаква, че няма да има проблем със започването на новата учебна година на 15 септември заради ремонти. Тази година това е под администрацията на общините, но за момента не разполагам с информация за забавяне на ремонтите, обясни той.
За матура по математика трябва да се помисли, но това няма да стане в близките четири години, категоричен беше министърът. Той се аргументира с обстоятелството, че първо трябва да заработи система с държавните зрелостни изпити във формата от миналата години.
Идеята за оценка за поведение също стои на дневен ред и през последните години е много дискутирана тема. Въпросът за общото спазване на реда в училища обаче е на общото състояние на нормативните системи в обществото, каза Вълчев. /БЛИЦ