До 5000 лева глоба на родители, чиито деца не са добре възпитани и създават системно проблеми в училище, предвижда да въведе Министерството на образованието. Това заяви заместник-министърът на МОН доц. Кирчо Атанасов пред бТВ. Повод за изказването беше излъченият репортаж на бТВ, който показва шокиращи факти за средното образование в България.

Репортерът на телевизията Стоян Георгиев стана учител за един месец. Той преподава английски език в 85-о СОУ "Отец Паисий" в столичния квартал "Враждебна" на ученици в 5, 6, 7 и 8 клас. В часовете децата играят комар, бият се , пускат си музика, а говоренето в час е почти задължително. Учителят под прикритие става свидетел дори и на "гладиаторски" женски бой.
Проблемите с дисциплината са едни от най-сериозните в българското училище. Това призна и директорката на 85-то СОУ Дияна Аларгова, в което беше заснет репортажа. В момента най-високата санкция е да се премести проблемният ученик в друго училище.
МОН предвижда да се въведат оценки за поведението на учениците, спиране на стипендии и полагане на обществено полезен труд. Провинилите се ученици ще чисят двора, ще боядисват и ще поддържат зелените площи, обясни доц. Кирчо Атанасов. Като най-високо наказание се предвижда въвеждането на парична глоба на родителите на проблемните деца, която ще достигне 5000 лева.
По повод слабите знания на учениците МОН вече е въвело външно оценяване, с което ще се премахне практиката деца със знания за 3 да имат например оценка 5, каза още заместник-министърът.
Предвижда се и увеличение на учителската заплата според вече договореното със синдикатите. През месец септември средната брутна работна заплата в сектора ще достигне 657 лева. В момента минималната работна заплата, с която се назначават обикновено младите учители без опит е 450 лева, посочи още доц. Кирчо Атанасов. /БЛИЦ