Ректорът на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" е прибегнал до заплахи спрямо студентите, които не одобряват водената от него политика. Проф. Христо Бонджолов е отправил писмени закани към членове на Студентския съвет, с отстраняване от ВУЗ-а заради неодобрението към неговото ръководство, което те демонстрират, пише Канал 3.


Проф. Христо Бонджолов

Причината за наказателната акция е, че председателят на съвета Иван Маринов не желае да го свика, за да излъчи студентската избирателна комисия за ректорските избори, става ясно от изложението на преподавателя. Комисията трябва да проведе събрания по факултети и да излъчи представителите на студентите за участие в Общото събрание в срок до 22 април т.г.

Бонджолов се цели в нов мандат, а по информация от възмутени студенти от ВТУ в писмото до студента Димитър Димитров, с копие от което Канал 3 показа, проф. Бонджолов заплашва, че ще отстрани от учебното заведение младежа.

Като основание ректорът посочва според чл. 74, ал. 2 от Закона за висшето образование, в която се посочва, че това може да бъде предприето заради системно неизпълнение на задълженията по учебния план и правилниците на университета.

Само ден по-рано се получи сигнал срещу ректора, в който са изредени безобразията, трупани през четирите години на мандата му. В сигнала професорът е обвиняван и в стремеж да си осигури служебна победа за нов мандат, като използва силови методи. Ето и писмото до студента, който е заплашен с изгонване, ако подкрепя несвикването на Студентския съвет:ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!