Съюзът на математиците иска да бъдат въведени матури по математика. Това заяви председателят на съюза Стефан Додунеков. Вече били депозирани исканията им в Министерството на образованието и науката.
В момента задължителната матура е по български език и литература във всички училища, като втората матура е по избор.
По думите на Стефан Додунеков в съвременното училище има много сериозен проблем. А именно това, че 80 на сто от информацията, която получават децата идва от улицата и интернет. Законопроектът за образованието цели да намали отново часовете по математика, информатика, химия и физика, за сметка на хуманитарните науки, каза още той.
Не за първи път правителството прави опит да омаловажи нашата наука. Преди правителството намали часовете от 5 на 2 за седмицата“, смята Додунеков. Не е и толкова важно какво точно се учи като теория в часовете. По думите му човечеството не е измислило по-добър начин за развиване на интелекта. „Вижте сегашните топ политици, ясно си личи това, че не са учили математика“, каза той. По думите му във всички други държави се учи математика, наред с хуманитарните науки. 
Съюзът на математиците възнамерява да създаде мрежа с неправителствени организации за ранното откриване и подготовка на деца-таланти. Досега за създадени 11 клуба по наука и техника, които се занимават с подготовка на децата в цялата страна. Според организаторите даже деца от спортните училища бягали от тренировки за да ходят в тези клубове.
Десислава Вангелова,БЛИЦ