За първи път ще има пробен изпит по български език и литература в Алма Матер и той ще се проведе 3 май от 9.00 часа.
Предварителните изпити в СУ заедно с този са шест и като цяло изпитната сесия е преместена по-рано през април, заради държавните зрелостни изпити през май. Предварителният изпит по география на България ще бъде на 5 април от 9.00 ч., по математика - на 12 април отново от 9.00 ч., в същия ден от 15.00 ч. ще се състои и предварителният писмен изпит по журналистика. Останалите два изпита от предварителната сесия ще бъдат на 26 април. Първият от тях е по история на България и е от 9.00 ч., а вторият - по биология и ще започне в 15.00 ч. И шестте предварителни изпити са в неделни дни.

В същото време кандидат студентите в Софийския Университет с матура ще бъдат прецакани за сметка на тези, които ще се явят на редовен изпит за специалността, за която кандидатстват. Това съобщи зам.ректорът на висшето училище доц. Мария Шишиньова. През миналата учебна година оценките от държавните зрелостни изпити се използваха за прием в 20 специалности в СУ, а през новата учебна година те ще важат за 34 специалности, каза доц. Шишиньова. По думите й резултатите от миналата година са показали, че младежите, които са влезли в Алма Матер с изпитите от матурите, се представят добре в учебния процес. Шишиньова отбеляза, че при балообразуването оценките на всички кандидати от държавните зрелостни изпити ще се умножават по коефициент 2.5, а на явяващите се на конкурсен изпит - с коефициент 3. Тази година със зрелостни изпити ще се влиза в 34 специалности на Алма матер, съобщи още доц. Шишиньова. За първи път с матура ще приемат в математическия факултет на висшето училище. Условието е оценката обаче да е поне 4,50, казаха оттам.

От 9 до 30 март ще се подават документи за предварителните изпити в СУ - в Ректората, онлайн, както и чрез фирми в страната, сключили договор с висшето училище за тази цел. Таксата за всеки приемен изпит e 20 лева.

Две са новите специалности в СУ - "Комуникации и физична електроника" във Физическия факултет и "Физическо възпитание и спорт" във Факултета за начална и училищна педагогика".

От висшето училище обявиха, че за втори път ще организират и дни на отворените врати. Кандидат-студентите ще могат да погледнат Алма матер отвътре от 5 до 7 март, заяви още доц. Шишиньова. А на 9 март пък най-старото висше училище у нас ще участва в традиционния кандидатстудентски салон в столичния Музей на земята и хората. /БЛИЦ