Мераклиите да се снабдят със селско училище, спокойно могат да се насочат към малката община Стралджа, Ямболско и да си спазарят за “жълти стотинки” някое захлопнало кепенците си школо, съобщава кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Бившите училищни сгради в селата Каменец и Иречеково вече са обявени за частна общинска собственост. Но поради трайна тенденция за намаляване броя на децата, и двете училища тази година бяха закрити и вероятно ще ги последва съдбата на други две училищни сгради в общината - в селата Поляна и Недялско. Двете замлъкнали завинаги училища отново ще бъдат “изкарани на тезгяха” и пак ще бъдат обявени на публичен търг за продажба. Но този първоначалната им цена вече е намалена с 20 %. Причината? Липсата на мераклии да си напазаруват селски училища!?! Така предложената на първия търг първоначална цена 94 000 лв. за училищната сграда в Поляна, сега ще се срине и ще “тръгне “ на пазара с 75 200 лв. В същите параметри се движи цената на училището в с. Недялско - от 96 000 лв., първоначалната му цена ще се падне на 76 800 лв.
Но и при това намаление песимистите са мнозинство. И не очакват купувачите да се активизират кой знае колко.
Вместо да се продават, вече се е появило предложение сградите на училищата да се проучат и да се превърнат в Дом за стари хора. Но заради отдалечеността на селата от общинския център, невъзможността за осигуряване на работна ръка и липсата на денонощно здравно обслужване на потребителите, това предложение не е прието като особено удачно. /Малина Шиварова, БЛИЦ