Частните уроци за седмокласниците месеци преди провеждането на Националното външно оценяване (НВО) или т. нар. “малки матури” поскъпнаха драстично тази година, показа проверка на “Труд”.

Цените за подготовка за влизане в елитните училища са скочили от 20 до 100 процента според качеството и нивото на преподавателите.

В София 60 минути подготовка по математика или български език достига до 50 лева за 1 астрономичен час. Докато миналата учебна година за 60 минути индивидуална подготовка във Варна имаше оферти за 10 лв., сега най-евтините уроци по български език и математика са по 15 лв., а повечето преподаватели вземат по 20 лв.

Най-титулуваните обаче обучават кандидат-гимназисти срещу 40 лв. за астрономически час. Въпреки солените тарифи кандидати има и дори родители са жалват, че не са успели да запишат детето си при даден именит учител, тъй като графикът му се е запълнил още в началото на лятната ваканция.

Във Варна от няколко години първенец е Математическата гимназия. Там приемат деца още от 5 клас, като на НВО след 7 клас тази година училището се класира на първо място в страната по математика и на трето по български и литература.

След кампанията по прием за 8 клас МГ отчете най-висок резултат за града с максимален бал от 496,5, следвана от Първа, Пета и Четвърта езикови гимназии.

Пазарът показва, че за уроци по двата предмета родителите трябва да броят средно около 2800 лв. за учебната година. Мнозина дават и повече, за да увеличат шансовете на децата си за вход в елитните гимназии.

Във Варна от няколко години първенец е Математическата гимназия /МГ/. Там приемат деца още от 5 клас, като на НВО след 7 клас тази година училището се класира на първо място в страната по математика и на трето по български и литература.

След кампанията по прием за 8 клас МГ отчете най-висок резултат за града с максимален бал от 496,5, следвана от Първа, Пета и Четвърта езикови гимназии.

Частните уроци за малките матури в Пловдив варират между 20 и лв. на час, както за български език, така и за математика. Практиката децата да се обучават допълнително е масова, защото най-желаните училища – Математическата, Руската и Английската гимназия, държат висок бал от години и няма основания да се смята, че при предстоящата кампания за прием ще е различно. Рекордите при отминалата кампания бяха паралелките “Математика с английски” в Математическата, където момичетата влизаха с 498,5 точки при максимален бал от 500, и “Компютърна графика с английски” в същото училище, нужните за класиране точки там бяха 498.

В Бургас цената сега е закована на 40 лева. Само до миналата година уроци се даваха за 25 лева на час.

Тази година най-много желаещи седмокласници имаше за Английската гимназия, където вече има и паралелка с китайски, и традиционно за Математическата гимназия. 396, 500 бе най- високият бал за паралелката с китайски език в АЕГ “Гео Милев”. Най- високият бал въобще за тази година бе 497- в Математическата гимназия “Акад. Никола Обрешков”, паралелка “Математика”.

Следва 495,750 бал за “Софтуерни и хардуерни науки” и 486 бал, за паралелката “Природни науки”. 466,500 е най- високият бал в Немската гимназия “Гьоте” за паралелка “Здравно образование”, с немски, английски език и БЕЛ.

Темите по мейл по-изгодни

Курсовете са от 110 до 200 лева за месец

Малко по-евтин вариант за извънкласна подготовка са курсовете, организирани от различни школи. Цените варират от 110 до 200 лв. месечно, а по разбивка урокът в група излиза между 13 и 20 лв.

В част от школите срещу таксата се дава и достъп до база от онлайн тестове за допълнителна подготовка. Прилагат се и съвременни методи за обучение като разработени теми по литература, които се изпращат по електронна поща срещу заплатена такса средно от около 50 лева.

Организират се и групови подготвителни курсове, които продължават през цялата година, а таксата е около 200 лева на ученик.

Промените

Повече произведения по литература

Тази година изискванията на изпита по Български език и литература (БЕЛ) са променени, защото седмокласниците трябва да се подготвят по 20 произведения от български автори.

До миналата година в изпита бяха включени 12. Материалът обхваща наученото от 6 и 7 клас. Въпросите по български език в тестовата част остават върху наученото от 5 до 7 клас. Пак от 5 до 7 клас ще са задачите от изпита по математика.

От МОН вече определиха датите за провеждането на НВО. По български език и литература изпитът ще е на 9 юни 2020 г. от 09,00 часа, по математика – на 11 юни, а по чужд език по желание на ученика – 17 юни също от 9,00 часа.

За четвъртокласниците датите са 27 май по български език и по математика 28 май, като при по-малките ученици изпитите започват от 10,00 часа.

Тази година изпити ще държат и десетокласниците. Техните дати са 9 и 11 юни по български език и математика, но с начален час 8,00 часа.