Според това, което направихме като анализ, не можем да говорим за цени над пазарните, при учебници след 7 клас. Има няколко учебника при определени дисциплини са малко по-високи, но като цяло средните цени са около 12 лв. на един учебник. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръгла маса на тема „Учители за дигитално образование“, предаде агенция „Фокус“.

„Разликата в цените на книгите и учебниците не е толкова голяма спрямо минали години. Последните 10 години е намаляла относителната цена на това, което плащаме от държавния бюджет“, каза министър Вълчев. „Ние имаме конкурентен пазар, в никакъв случай не може да се говори за монопол, печалби или завишени стойности, които да не са оправдани“, заяви министърът.

Според него издателствата представят своите резултати от това колко се е увеличила цената на хартията и други фактори, които влияят за образуването на крайната цена за потребителите. „В някои училища, в предимно езиковите гимназии се закупват едновременно учебници за две години, което предполага по-голям разход за родителите“, посочи той и добави, че ще продължи разговорите и срещите с издателствата.

В края на септември образователният министър Красимир Вълчев разпореди проверка във връзка с високата цена на комплекта учебници за 9 клас. Проблемът възникна, тъй като въпросните учебници са по новите програми и няма възможност да се купят употребявани варианти. Тогава министърът обяви, че предстои да се срещне с издателствата, за да обсъдят възможностите за намаляване на цените.