Половината български ученици от 1-ви до 7-и клас в страната ще имат шкафчета в училище, за да си прибират учебниците и да не им тежат раниците. Това обеща образователният министър Красимир Вълчев в кулоарите на Народното събрание, след като отговори на въпросите от парламентарния контрол.
Доставките вероятно ще бъдат направени около лятото. Учениците от 1-ви до 7-и клас са приблизително 450 000, каза министърът.
 

„Ние прогнозираме, че между 150 000 и 200 000 шкафчета ще бъдат закупени за тази година. В момента в част от училищата за част от учениците има шкафчета, така че не тръгваме от нула. Надяваме се есента да имаме шкафчета за половината ученици от първи до 7-и клас“, заяви Красимир Вълчев.
 
Най-напред ще получат парите за шкафчета онези училища, които са поискали най-малко пари.
 
„Разбира се, училищата могат да закупят шкафчета и на по-висока стойност, ако дофинансират от своите бюджети. Не е вярно, че малките училища няма да имат достъп, а големите училища ще имат“, отрече министърът предвид и по-малките бюджети на училищата с по-малко ученици.
 
„Малките училища трябва да купят по-малко шкафчета, а и след промените в модела на финансиране някои малки училища имат повече финансови възможности, отколкото някои големи“, опонира той.