Министерството на образованието и науката (МОН) предприема действия за подкрепа на новите идеи и открития в областта на науката, които се реализират от млади хора. Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Ваня Добрева по време на официалното откриване на втория „Регионален конкурс за млади таланти в областта на природните науки”, който се провежда днес и утре в “Интер Експо център”, София.
“Чрез конкурса искаме младите таланти да разберат повече за това как се прави наука, как се работи в екип или какво е необходимо, за да се посветиш на самостоятелни изследвания”, заяви Добрева. Тя допълни, че състезанието е в съответствие с дългосрочна визия на МОН да подкрепя най-младите и най-креативни умове чрез различни инициативи, конкурси, фестивали и специализирани изложби. “Най-важното е, че регионалното състезание и научната експозиция ще достигнат до по-широка публика и повече млади хора може би ще изберат пътя към науката. Мисля, че така ще разчупим утвърдените стереотипи и възприятия”, смята зам.-министърът.
Участниците в конкурса са деца от България, Македония, Румъния и Черна Гора. Събитието се провежда за втори път и е под патронажа на Министерството на образованието и науката (МОН), с подкрепата на международната организация ЮНЕСКО. Целта е чрез него да се насърчи състезателния дух на младите хора, хъса за успех и популярност, и да даде възможност те да демонстрират своите знания, умения и креативно мислене пред утвърдени учени, учители, техни връстници и граждани. Състезанието ще се проведе в периода 24-25 юли 2008 г. и е отворено за публика всеки ден от 10.00 до 18 часа в „Интер Експо Център”.

Международно жури ще оцени проектите. Критериите за оценка са оригиналност на научната идея, самостоятелност при подготовката на проекта и възможност за лесна комуникация и добро представяне. Победителите ще получат парични и предметни награди. Отличеният на първо място проект ще грабне 2000 евро. Наградите за първите три места са осигурени от Министерството на образованието и науката. /БЛИЦ