Близо една трета от българчетата, посещаващи детска градина, са склонни да употребяват вулгарни думи, показва психологическо проучване, цитирано от бТВ. Според психолога-консултант Красен Фердинандов, във всяка група от забавачките има поне по две деца, които се държат неприлично и са се превърнали в "сексуални провокатори", които псуват и обиждат останалите.
"Те говорят, каквото чуват. В тази възраст са едни попивателни - от улицата, вкъщи, от медиите, особено от детските филми, които според мен не винаги са много подходящи", заяви учителката Ваня Петкова от столична детска градина по бТВ.  

"Съвсем наскоро на улицата чух, че се обиждат две момиченца на думата, която е всяка втора дума в американските филми - викаха си "кучко". Навремето децата се обиждаха с други думи, сега с други", допълни учителката.

Според нея има прекалено много агресия. Тя обясни, че учат децата на другарство, взаимопомощ, вълшебните думички, но само те нищо не могат да направят.

"Преди всичко децата са провокирани от липсата на контрол и силната тревожност, особено на възпитателките в детската градина. Когато имаш усещането, че учителката или възпитателката няма да се справи с теб, няма да може да те овладее, ти си склонен много по-често да пристъпваш към употребата на мръсни думи", заяви от своя страна Красен Фердинандов.

А как да реагират родителите, ако детето им каже мръсна дума, обясни Христо Монов, зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето:

"Родителят не трябва да се шокира, в никакъв случай да не подминава казаното, защото в тази възраст понякога децата ни търсят като еталон и ние сме длъжни да отреагираме на всяка тяхна дума. Защото те търсят от нас като реакция дали тази дума е добре да се употребява или не". /БЛИЦ