Над 100 студенти по горско стопанство от цял свят гостуват днес в националния парк "Централен Балкан", съобщи кореспондентката на Агенция БЛИЦ в Ловеч Те са участници в международния симпозиум "Гора за бъдещето" от 3 до 17 август.
Целта на посещението е академичната младеж да се запознае със защитената територия. Младежите ще се разходят и по екопътеката «Бяла река», а след националния парк ще посетят и един от символите на българската история - Царевец, съобщиха от парковата дирекция.
36-ят международен симпозиум на студентите по горско стопанство (International Forestry Student Symposium) е организиран от Студентския клуб по опазване на природната среда към Лесотехнически университет-София и е под патронажа на президента Георги Първанов. Партньори по проекта са Държавната агенция по горите, Лесотехническият университет и сп. "Гора".

Симпозиумът предоставя уникалната възможност на студентите по горско стопанство да се срещнат и да обменят своя опит, идеи и да създадат нови приятелства. Спечелвайки домакинството, България се нарежда сред водещите страни, които определят световните тенденции в образованието, науката и устойчивото стопанисване на горските ресурси.
Форум като този е предизвикателство за всяка страна домакин, за да бъде съхранен и възприет партньорският дух, липсата на расова дискриминация, научният професионализъм и стремежът за усъвършенстване на младите хора. Първият симпозиум се състоял в Англия през 1973 г. Оттогава до днес форумът е обиколил всички континенти. През 2005 г. домакин е Австралия, през 2006 - Бразилия и Аржентина, а ЮАР - през 2007 г.
В 36-то издание (2008) са включени над 100 студенти със специалност "Горско стопанство" от 37 държави в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка и Австралия. Те представят над 60 студентски организации и факултети. Симпозиумът е съпътстван от Генерална асамблея - най-висшият ръководен орган на IFSA. /БЛИЦ