Учениците в 119-о училище в София и в още близо 50 училища в страната няма да си купуват бележници тази година.  Причината е въвеждането от тази учебна година в официален формат на електронен дневник – мобилно приложение в телефоните на учителите и родителите. Това каза директорът на училището Диан Стаматов.
 
„Родителите от цяла една година пробно имат в своите телефони същото приложение като в реално време получават пълна информация за оценки, отсъствия, домашна, бележка или забележка на ученика, отношение към различни проблеми, които съществуват в училище“, посочи пред БНР той.
 
Огромна част от родителите ползват електронния дневник и са доволни от улеснението. Предвидено е за тези родители, които са встрани от дигиталния свят, в края на всеки месец да бъде предоставяна информация за отсъствията и оценките на тяхното дете.
 
„Ако има опити за някакви хакерски намеси, те ще бъдат около края на учебния срок, когато някой ученик не е доволен от срочната или годишната си оценка. Шеговито с колегите си говорим, че ако навремето изчезваха дневници в края на срока, сега възможността изчезват случайно телефони на учители в края на срока е новост“, оптимист е той.
 
„Много големи крачки трябва да правим, за да преодолеем изоставането, което имаме в цялостната дигитализация на учебния процес. Докато електронния дневник е помагане на родителите и намаляване на бумащината, то въвеждането на съвременни електронни методи за преподаване става доста по-крехко и бавно”. 
 
Почти навсякъде вече учениците имат възможност да ползват безплатно PDF формати на електронни учебници. Електронните учебници обаче трябва да не бъдат само в статични формати, убеден е той.
 
„На децата не само би им било по-интересно. На тях бъдещето и целият им живот определено ще бъде в тази плоскост и хартиените носители, за които много често си говорим, преминават в миналото. На ученика му трябва да учи онова, с което ще живее след 10-15 години“.
 
Голям проблем пред образованието е също, че сред кандидатите за учители има много, които са получили образователна степен, но „за съжаление има хора, на които образованието им е останало на едно много ниско ниво, но въпреки всичко са получили документа за висше“.
 
Към днешна дата, стартовата заплата на млад учител без никакъв трудов стаж е 720 лева, а от 1 януари ще бъде 960 лв. На един учител с 15-20 години трудов стаж е 1300 лв., сподели директорът.
 
Има тенденцията на връщане към системата от хора, които някога са завършили подходяща специалност, но 10-15 години са работили друго. Проблемът е, че те нямат необходимата добра мотивация, сподели той.