Остават по-малко от две седмици до матурите. Първи са зрелостниците, които тази година са над 49 000. Изпитът по български език и литература е на 19 май, вторият е два дни по-късно, а този по желание е в периода 26-31 май.

Към днешна дата 835 ученици от цялата страна са поставени под карантина, 98 от тях са с COVID-19.


Днес във френската гимназия има само трима ученици, поставени под карантина, те учат дистанционно, в синхрон с класа си. За зрелостниците моментът сега е особен. Празнуват изпращането си, но и се пазят заради предстоящите матури.

„Аз не излизам по дискотеки и се пазя за лично успокоение, колкото да минат матурите, балът“, разказва Дара Бобева пред bTV.

Според Габриела Банова ще бъде жалко, ако зрелостниците не могат да покажат знанията си и затова тя се старае навсякъде да носи маска.

„Децата стояха цяла зима вкъщи и сега е много трудно да ги заключиш и да им кажеш "не трябва да се събирате и прегръщате, да сте щастливи", добавя Христина Банова, майка на абитуриентка.

Най-вероятно учениците, поставени под карантина заради контакт с болен, ще положат изпит в отделни класни стаи, с разстояние между чиновете и честа дезинфекция. За целта ще е необходимо разрешение от здравната инспекция и от МВР за нарушаване на карантината.

Абитуриентите с положителен тест обаче няма да имат тази възможност. За тях най-вероятен остава сценарият - поправителна сесия през септември. Директорите са подготвени за подобно развитие на събитията.

Решаващи за образованието са изпитите на над 220 хиляди ученици. Миналата година външното оценяване за 4. и 10. клас отпадна, но тази година ще се проведе, въпреки споровете между образователните синдикати и  министерство.