От началото на месец октомври Професионалната гимназия по транспорт в Бургас вече е под ръководството на общината, съобщи кореспондентът на Агенция Блиц в морския град. С решение на министъра на образованието училището преминава в общинска, а собствеността върху сградата и земята остава държавна.
Идеята за преобразуването от държавно в общинско училище е още от миналата есен и е по желание на целия педагогически, административен и помощен персонал на учебното заведение. То стана факт, след като ръководството на гимназията години наред не е срещало съдействие и разбиране от страна на държавната администрация. Поради това сградата и материалната база в момента са в окаяно състояние. От 30 години не е извършван сериозен ремонт на помещенията, с изключение подмяната на дограмата преди няколко години. Пак на няколко десетилетия е и материалната база и апаратурата, на която учениците се обучават.
От ръководството на професионалното училище са сигурни, че с помощта на общината ситуацията значително ще се подобри. Повод за това им дава фактът, че когато през пролетта се срутва таванът на гимназията, единствената помощ идва от Община Бургас.
Със съдействието на общинската администрация гимназията по транспорт е изготвила вече проект, с който ще кандидатства в МОН за обновяване на остарялата материалната база. Ако бъде одобрено проектопредложението, отпуснатите средства ще отидат за закупуване диагностична апаратура за практическите занятия, мултимедийна техника за обучение по безопасност на движението на кандидатите за водачи на моторни превозни средства, нов автомобил за учебни цели и симулатор, създаващ реални условия за управление на МПС по опасен терен.
ПГ по транспорт в Бургас отваря врати през 1968 г. на мястото на някогашните казарми. В момента училището има 17 паралелки, в които се обучават общо 345 ученици, разпределени в 4 специалности – „Електрообзавеждане на транспортна техника”, „Автотранспортна техника”, „Пристанищна механизация” и „Експлоатация на автомобилния транспорт”. /БЛИЦ