Дистанционното обучение стартира много успешно. Създаде се добра организация за по-малко от 3 дни. Никой от нас не беше подготвен за тази ситуация. Това съобщи пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

„За първи път виждаме тази добра спойка между родители и учители”, отчете той.  

„Стартирахме ефективно, дори ще компенсираме част от изоставането, което бе през грипната ваканция. Децата в момента учат повече, отколкото преди извънредното положение. В зависимост от това кога се възстанови присъствения учебен процес, ще направим преценка от колко дни има нужда.

Дори и да има отучване, ще бъде няколко дни, само за да се завърши срокът. Може 10 или 15 часа да са необходими допълнително за удължаване на годината”, каза още министърът и добави, че е по-добре да не се говори в момента по тази тема, за да не се създаде неяснота.

„Със сигурност няма да има нулева учебна година", подчерта той. 

„Външното оценяване и матурите трябва да се проведат”, посочи министърът.

„Материалът за матурите ще бъде съкратен. Няма да се включва съдържание, което не е преподавано. Външното оценяване за 4 и 10 клас няма елиминационен характер. Не трябва да притеснява учениците. То отразява няколко години, а не седмици”, каза още Вълчев.