Тераклийският държавен университет в Молдова беше кръстен на името на митрополит Григорий Цамблак. В церемонията по кръщаването на висшето учебно заведение участваха молдовският и българският президенти Владимир Воронин и Георги Първанов.
Българският държавен глава подари на университета носии, книги и икона на св. Иван Рилски. В Молдова живеят 90 000 етнически българи. Над 2% от населението на бившата съветска република е с български произход. Преди 5 години в Тераклия, където има над 10 000 етнически българи, беше създаден държавен университет. Всяка година България осигурява стипендии за 100 български студенти.
"Днес, от дистанцията на 5-те години, можем да кажем, че това е една наистина успешна инициатива. Много са свидетелствата за успеха на Тераклийския университет - тези няколко випуска, които вече са факт, резултатите, които постигате, реализацията на кадрите. Университетът е един естествен връх, една цялостна пирамида на образованието тук, в тераклийския регион. Има над 8 500 души, които изучават българския език. Вярвам, убеден съм, че една немалка част от студентите на университета ще могат да продължат своето образование, своята квалификация, в България", заяви президентът Първанов. /БНР