Важна информация за родителите на първокласници в столицата. Променена е наредбата за прием на ученици в първи клас. Тази година всички братя и сестри на ученици до 12 години ще бъдат приемани с предимство в училището, в което учи по-голямото дете. Промяната се прави, за да не се налага родителите да водят децата си в две различни училища.
 

Принципът на уседналост, въведен миналата година се запазва. С най-голям шанс да влязат в съответното училище са децата, чийто адрес е в прилежащия на училището район и не е променян през последните над три години. Именно в тази първа група сега са добавени и децата, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са ученици в съответното училище.
 
Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: Това позволява детето, което е по-малкото да се класира директно отпред на опашката, т.е то отива в т. нар. "първа група" и се приема преимуществено с огромна степен на вероятност веднага и още на първо класиране.
 
Ако по-голямото дете е над 12-годишно, то тогава по-малкият му брат или сестра получават 11 точки в класирането, но вече според допълнителните критерии. Това също повишава шансовете на първокласника да бъде приет.
 
„Това се нарича подкрепа на семейството. Семейството е ценност, ние се борим като общество с демографската криза и част от усилията на обществото да се справи с демографската криза е да насърчава родителите да имат повече от едно дете“, обясни Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, цитиран от БНТ.
 
„Добра промяна е, защото е едно неудобство да ги водиш в две училища. Така че мисля, че е добра промяна. Всяка година между 20, 25 деца имат братчета или сестричета в по-големите класове“, коментира Асен Александров, директор на 51-во СУ.
 
Втора, трета и четвърта група остават непроменени - те са съответно деца с адрес повече от една година в района, с променян през последната година адрес и с адрес извън прилежащия на училището район. Опитът от миналата година показа, че системата на уседналост работи добре.
 
„Миналата година беше много по-спокойно от по-миналата, ама много по-спокойно. Вероятно някои не са останали доволни от съседните квартали, но за нас като училище беше по-удобно това“, каза Александров.
 
Запазват се и допълнителните критерии, при които се дават точки за деца с увреждания, от многодетни семейства, завършили подготвителна група в училището и т.н. Тук има само една промяна- точките за дете без родители се увеличават от 5 на 6. Очаква се промените да бъдат приети на следващото заседание на Столичния общински съвет.