Бъркотия с адресите при развод на родителите остави първолаци без място в желаното училище след първо класиране. Това съобщиха пред „Телеграф“ директори на училища, които са проверили документите за кандидатстване.
 
При раздялата на биологичните майка и татко децата често се оказват с трима и дори четирима родители, обясни директорът на столичното 119 СУ Диян Стаматов.
 
Местят се да живеят при новия партньор на майката, например. Затова често постоянният адрес на малките кандидати за първи клас се оказва не този, който всъщност техните родители си мислят, че има детето им.
 
Така в заявлението е неписано едно място за живеене, което би трябвало да изстреля детето в първа група, но при проверка на комисията за прием са оказва, че постоянният адрес е друг. Тогава първолакът минава в не толкова сигурните втора и трета групи. Това била и една от причините деца да останат извън желаното школо.
 
Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето. Решението с кое място на живеене да се кандидатства, обаче, трябва да се подкрепи и със съответното удостоверение. Именно тук директори засекли неточности.