Софийската градска прокуратура разследва съставяне на документ с невярно съдържание във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“. Работата по случая започнала по сигнал на депутата от Обединени патриоти доц. Милен Михов за нарушение при издаване на 170 дипломи на италиански граждани. В писмо до народният представител от държавното обвинение информират, че по описа на Софийска градска прокуратура /СГП/ са постъпили материали, изпратени по компетентност от Окръжната прокуратура във Велико Търново с оглед данни за извършено престъпление по чл.316 и чл.309 от НК.

След приключване на възложена от СГП проверка, извършена от Главна дирекция „Национална полиция“-МВР, с постановление от 11 април тази година е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.316 и чл.309 от НК“, се казва в писмото на СГП до доц. Милен Михов.

В страницата си във Фейсбук депутатът пояснява, че въпросният чл.309 от НК гласи, че който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до две години.

След терора спрямо Студентски съвет и писмото от Софийска районна прокуратура, Ректорът на ВТУ трябва да подаде оставка!“, категоричен е доц. Михов.

Паметливи преподаватели от великотърновския ВУЗ припомнят, че разследването е за подправено решение на висшия орган на университета-Академическият съвет.Фалшифицираният документ, свързан с издаването на 170 дипломи на италиански граждани е бил използван пред Националната агенция по оценяване и акредитация.

През ноември миналата година, ректорът на ВТУ проф.Христо Бонджолов обяви публично, че въпросните дипломи са анулирани. Разследващите обаче са открили, че има данни за извършено закононарушение. Проф.Христо Бонджолов е кандидат за втори ректорски мандат, а изборите вероятно ще бъдат насрочени за 10 юни.