Ръст от 40 процента отбелязаха заявките за участие в седмото издание на Международния панаир на образованието в Пловдив. За една седмица регистрираните висши и средни училища от страната и чужбина нарастнаха от 45 на 63, съобщиха организаторите от Европейския колеж по икономика и управление. Форумът е от 27 до 28 март.
Традиционно в Международния панаир на образованието участват над 90 държавни и частни университета от България, САЩ и Европа. Тази година за първи път ще се презентират висши училища от Колумбия и Румъния, подчертаха от Колежа. Според тях най-много площи засега са заявени от членовете на WEBA – световна образователна бизнес асоциация, регистрирана в Швейцария. Тя обединява елитни университети и колежи, които участват в авторитетни изложения в света или организират самостоятелни прояви.
Интересът към Международния панаир на образованието расте и заради организирания Салон на изобретенията, творчеството и иновациите, обясниха от Колежа. Идеята на организаторите е на него да се презентират научни изобретения и разработки на институтите на БАН, университетските центрове, лаборатории и частни фирми.
Организирането на Салона минава под знака на обявената от ЕС година на творчеството и иновациите. Паралелно с изложението се предвижда и академична дискусия за трансфера на знания между граждани и организации, свързването на образованието, технологиите и бизнеса в един общ свят и програмите за обучение през целия живот./БЛИЦ