Вече над 1300 училища работят с онлайн платформата за дистанционно обучение „Школо“, съобщи един от основателите й – Симеон Предов, в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Регистрираните, които работят с платформата, вече са почти 1 милион. „Основното беше да се даде възможност на хората да се регистрират по-бързо“, каза той. По думите му учителите успяват да предадат материала на учениците.

„Има две форми на обучение – едното е синхронно, а другото асинхронно. Това, което се прави в момента с платформата „Школо“ е асинхронната форма на обучение. Еди учител качва учебни материали и ги споделя след това с учениците и родителите“, обясни още Симеон Предов.

Доработва се и форма за виртуална класна стая, посочи той.   „Това е предизвикателство, защото няма единен стандарт, с който всички хора да бъдат удовлетворени“, отбеляза още Предов. Той обясни, че по местата с ученици от ромски контингент или други общности, където няма техника, работят медиатори.

По думите му шансът да се стигне до нулева учебна година е много малък, защото всички са много активни - и учители, и родители. 

В онлайн обучението винаги има върнат да препишеш, но трябва да знаеш къде да прочетеш, за да го направиш, коментира Предов.