Софийският университет "Св. Климент Охридски" е сключил договор с компанията "Актив пропъртис" за довършването на непостроената сграда на Журналистическия факултет на бул. "Цариградско шосе". Това съобщи ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев, цитиран от Дневник. Ръководството на университета обаче се е отказало от идеята зданието да се използва за образователни цели. В него ще бъдат направени офиси, които ще се отдават под наем.
До нашата сграда ще е бъдещият бизнес център на "Карфур" и е логично и ние да направим такъв, обясни ректорът по стопанската дейност проф. Иван Петков. Той добави, че наематели в университетската офис сграда може да са компании, които работят по научни проекти с университета. Така ще създадем бизнес инкубатор, който да е част от бъдещия ни технологичен парк, каза Петков.
"Актив пропъртис" ще довърши за своя сметка зданието на университета и ще построи пристойка към него. Висшето училище ще ползва общо 21 хил. кв.м застроена площ. В замяна на разходите по строителството фирмата ще може да построи офис или търговска сграда с 25 хил. кв.м площ на съседен университетски имот. Очаква се строителството да завърши в началото на 2010 г. Искаме да сме готови преди "Карфур", за да може да привлечем клиенти, каза зам.-ректорът.
Влиятелно настоятелство ще помага на висшето училище
За 120-годишнината си Софийският университет си подари влиятелно настоятелство. Членовете му бяха избрани на последния академичен съвет. Настоятелството трябва да помага при управлението на университета, да дава съвети и да работи за привличането на инвестиции. В него влизат и представители на министъра на образованието, и на студентите.
В ръководния орган бяха избрани шефът на "Лукойл - Нефтохим" Валентин Златев, адвокат Даниела Доковска, банкерите Левон Хампарцумян и Светослав Божилов, както и депутатът от БСП Петър Кънев. Като представител на министъра на образованието в съвета на настоятелите влезе председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев. Бившият ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев ще е "гласът" на студентския съвет в управителния орган. /БЛИЦ