Синдикати и Комисията за защита от дискриминацията се изправиха един срещу друг във Върховния административен съд на дело, по повод учителската стачка през 2007 г. Синдикатите в лицето на Янка Такева, председател на Независимия синдикат и Крум Крумов, синдикат "Образование" към КТ Подкрепа отправиха жалба срещу комисията, за това, че тя е внесла предложение даскалите да нямат право на ефективна стачка.
Според синдикатите право на стачка имат всички граждани. Спорът е и дали има мотив на дискриминация към децата в обществените училища, предвид това, че по време на учителския протест учениците в частните училища не са пропускали лекции. Комисията била сезирана от родители, които се жалвали, че техните деца са дискриминирани, за това, че не са в частни школи. Според КЗД пък, именно Такева и Крумов са злоупотребили с правото си на стачка.
На днешното заседание пред Върховния административен съд бяха поканени като заинтересовани страни и министърът на образованието Даниел Вълчев и премиерът Сергей Станишев, които така и не се явиха в залата. 
Днес бяха чути становищата на адвокатите по двете страни, след което съдът обяви, че ще се произнесе в предвидения от закона срок.
Милан Николов, БЛИЦ