Нет Ит (netit.bg) е един от лидерите по брой обучаващи се курсисти в професионални направления Дизайн, Счетоводство и един от основните обучители в професионално направление „Информационни технологии“. Нет Ит е и първата учебна институция в страната предоставяща към своите специалности програма за подготовка за започване на дейност на свободна практика.

Според прогноза на Социалното министерство през 2031 година ще има излишък на 53000 човека с висше образование. И сега всеки току-що завършил студент ще ви каже, че трудно се справя с намирането на първа работа. Част от тях се назначават по програми за младежка заетост, което им помага в определена степен, но има и голям процент, които се лутат от стаж на стаж с идеята да придобият опит за да се харесат на някои по-сериозен работодател.

Оказва се, че ако учиш повече, това няма да ти е от полза, дори напротив, отиваш в „излишъка“ и попадаш в омагьосан кръг – нямаш опит и никой не те иска, а без да те поиска някой няма как да придобиеш опит.

Нет Ит иска да направи пълна промяна в професионалното образование, която да даде така нужния старт, но и да даде ново разбиране за „кариера“. Освен работа в компания и създаване на собствен бизнес има и трета опция, която става все по-търсена – свободната практика. Това е вид предприемаческа дейност, но с нулев бюджет и все повече хора се впускат в нея, тъй като работата на свободна практика осигурява по-високи доходи с по-малко часове работа.
Именно за това, всеки записал се курсист в една от академиите на Нет Ит получава безплатно обучение за Успешен старт във Фрийленса.

„Първото обучение за подготовка на фрийленсъри проведохме през 2018 с голям успех. Имаше дискусия между успешни фрийленсъри, за това кое е важно за да започнеш, как да задържиш клиенти и как да се представиш добре. Имахме и модул за счетоводство за фрийлесъри, което също се оказа доста специфично. Има например много жени в майчинство, които имат доходи от тази дейност, докато получават и средства по линия на майчинството си. Тази година планираме 2 такива обучения, които ще бъдат достъпни до над 2200 учащи в Нет Ит.“ споделя Илиян Петров – управител в учебната институция.

Преминато професионално обучение в Нет Ит, заедно с обучение за започване на фрийленсърска дейност дават възможност в рамките на една година да започнеш да търсиш клиенти по целия свят. Така, дори и студенти в началните курсове могат да започнат да работят по няколко часа на ден изцяло за себе си. В края на следването си ще имат сериозно портфолио и достатъчно опит за да намерят работа по-бързо и по-лесно, ако това все още им е нужно.

За това е нужна промяна в начина по който се разбира кариерата на един млад човек. Нужно е да се въвеждат предприемачески умения, но и умения за работа на свободна практика още в средното образование.
Хората в младежка възраст трябва да са наясно с възможностите около тях и какви са всички пътища за реализация, какво изискват, какви са предизвикателствата в различните кариерни възможности. Кога е най-добре да се започне и от къде.

„В Нет Ит въведохме подготовката за фрийленсъри и тя се оказа изключително полезна, търсена и харесана от нашите курсисти. Резултатът от тази промяна ясно показва, че това е пътят, който трябва да следва цялата система за професионално образование.“ допълва още Илиян Петров.

Учебен център Нет Ит реализира редица професионални обучения, в които годишно се обучават над 2000 души навършили 16 години. Те са разпределени в 4 академии – Дизайнерска (DesignAcademy.bg), Софтуерна (SoftwareAcademy.bg), Маркетинг (MarketingAcademy.bg) и Счетоводна (AccountingAcademy.bg)