През 2009 г. издръжката на един ученик ще бъде увеличена с 23.6 процента, съобщи в Пловдив министърът на образованието Даниел Вълчев, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града. Той участва в Деветата национална научно-практическа конференция „Делегираните бюджети в системата на средното образование“.
Над 97 % от общините в България са изпълнили критериите за делегираните бюджети, но все още е откри въпроса дали самите директори са подготвени за такъв начин на финансиране, каза Вълчев. През тази година допълнително финансиране е отпуснато за защитените училища. В списъка са включени 90 училища с подобен статут, за които е осигурена субсидия от над 2.5 милиона лева. До края на годината училищните автобуси ще станат 360, което е три пъти повече от миналата година, допълни министърът.
Средната брутна работна учителска заплата за септември е 597 лв. Все още не е изплатена актуализацията с 10%, за което са нужни 60 милиона лева. С увеличението средната брутна работна заплата на учителите в страната ще стане 690 лв., посочи Вълчев. Министърът съобщи още, че до края на седмицата ще излезе първият вариант на новия Закон за училищното образование и предучилищно възпитание и подготовка, който напрактика ще замени досега действащия Закон за народната просвета. Проектът ще бъде качен в сайта на МОН и всеки директор ще може да направи предложения и допълнения. Димана Тодорова, БЛИЦ