Към момента в област Ловеч са закрити общи 7 училища, 3 школа очакват от просветното министерство заповед за закриване, а 1 е в процедура на преобразуване от ОУ в НУ. Средищните училища са общо 6. Училищните сгради са консервирани и са предоставени с протокол за стопанисване на местните кметове. Според Поля Димова от Регионалния просветен инспекторат прехвърлянето на децата в средищно училище струва по-евтино на общинските бюджети от запазване на малобройните училища. Към момента няма обявен търг за стари училищни сгради.
В Община Ловеч се закриват с решение на местния парламент основните училища в селата Лисец, Славяни, Слатина, Казачево, Радювене, Дойренци. Учениците ще бъдат насочени към ловешките СОУ "Панайот Пипков" и "Св.Кв. Кирил и Методий". В Ловешка община остават 2 селски школа - основно в Малиново и СОУ в Александрово. М.г. учениците в Малиново наброявали 40, а в Александрово - 230.
В Община Луковит пък се закриват основните училища в селата Ъглен и Карлуково. Децата от Ъглен ще бъдат пренасочени към основното училище в Дерманци, а от Карлуково - към Луковит и Румянцево.

В Община Летница ще бъдат закрити основните училища в селата Горско Сливово и Крушуна, а учениците ще бъдат насочени към средищно школо - СОУ "Бачо Киро" в Летница. М.г. в Крушуна имаше 52 ученици, а в Горско Сливово - 38 деца. Според кмета на Община Летница Красимир Джонев сградите на училищата ще бъдат запазени и охранявани.
В същото време 17 паралелки след завършено основно образование не ще ги има през новата учебна година в училищата в Ловешка област поради липса на деца. Най-много класове падат в Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч - три. Тази година там няма да има обучение за моделиер-технолог на облекло, оператор на компютър (текстообработване) и в търговска паралелка, съобщи Поля Димова, началник-отдел в Регионалния инспекторат по образованието, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч. /БЛИЦ