Подписка срещу сливането на класове организират жителите на селата Зайчар и Снягово в община Руен, Бургаско, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас. Още в края на миналата учебна година е станало ясно, че двете училища в селата с преобладаващо турско население няма да могат да сформират цели класове.
Проблемът се е задълбочил и с въвеждането на делегираните бюджети-споделят преподавателите там.
Родителите са категорично против слетите класове, тъй като смятат, че при преподаването в една класна стая на деца в различна възраст, драстично ще падне нивото на обучение. Те изразяват позицията си в подписка, която ще бъде внесена в общинския съвет в Руен. Някои семейства са по-крайни в намеренията си и вече са записали децата си в градски училища, въпреки че кметовете на селата настояването да не прибързват и да изчакат началото на учебната година. Заради бъдещето на своите отрочета 13 семейства напускат селата и тръгват към града.
С ръководствата на училищата и с родителите се срещна депутатът от ДПС Фатме Илияз. Тя пое ангажимент да информира министъра на образованието Даниел Вълчев и председателя на парламентарната комисия по образование Лютви Местан за проблема на жителите на селата Зайчар и Снягово. /БЛИЦ