В столичното 119-то училище освен традиционните баскетбол, футбол и тенис на корт децата тренират и не толкова популярния у нас бейзбол. С всяка година той е все по-разпознаваем в България. В отбора по бейзбол участват около 30 момичета и момчета на възраст от 9 до 14 години. Всяка година ходят на състезание, а по думите на треньора им резултатите са все по-добри, предава БНТ.

Това е училищният отбор на 119 СУ, в отбора по бейзбол участват около 30 момичета и момчета на възраст от 9 до 14 години. Всяка година ходим на състезание, като резултатите са все по-добри.

„Няма да хвърляте силно, важно е да хвърляте точно! Искам да внимавате и да дадете всичко от себе си!“ - така започва всяка тренировка по бейзбол.

Данаил Тренев, треньор на отбора по бейзбол: Най-важното е да се уважават, да уважават своите съотборници, да уважават противниковите играчи, както и съдиите и техните решения.

От 4 години Данаил е преподавател по физическо възпитание в столичното 119-то училище. Любовта към бейзбола наследява от баща си. От малък обикаля по стадионите с него и така бейзболът става неразделна част от ежедневието му. Вече три години младият учител тренира децата. Разкрива им тайните и тънкостите на бейзбола, развива техните умения и качества.

© БТА
Данаил Тренев, треньор на отбора по бейзбол: Децата са много любопитни. Постоянно питат за правилата, интересува ги нещо, което се е случило по време на мачове, по време на тренировки, тъй като правилата са малко по-специфични.

Във всяка тренировка децата наблягат на основните елементи - хвърляне, удряне, бягане по базите, отиграване на различни елементи в бейзбола. Набляга се и на тактическата тренировка, която е важна за успеха на децата по време на мачове.

Боил: Стори ми се по-нестандартен спорт, по-интересен, много повече правила има в него. Много трудности, което правят играта много интересна.
Мария: Учи ни да бъдем по-дисциплинирани. Пък и е хубаво да спортуваме.

Бейзболът възпитава на уважение и дисциплина. Тренировките, разбира се, не минават без контузии и инциденти. Точните удари, усмивките и щастието, обаче, преобладават. За Данаил тренировките по бейзбол са сбъдната мечта, страст и вдъхновение. С всяко упражнение това се опитва да възпита и у децата.