8530 ученици от 1 до 12 клас трябва да прекрачат прага на училищата в община Шумен днес. Нито един от тях обаче няма да влезе в класната стая в село Дибич. Тази година ОУ "Н.Й. Вапцаров" няма да отвори вратите си, а в двора му вече са се настанили високи треви. Възпитаниците на дибичкото училището трябва да пътуват до съседни населени места, след като школото бе закрито.
26 деца от първи до седми клас ще продължат образованието си в VI ОУ „Еньо Марковски" в Шумен. За учениците е осигурена възможност за целодневно обучение, храна и транспорт, предава "Дарик".

Останалите деца са избрали други училища. Едно от тях е седмокласничката Силвена. Тя ще учи във Второ ОУ „Д-р Петър Берон“ в Шумен.

Училището бе закрито с решение на ОбС-Шумен

Майка й Павлина Стаменова обаче се притеснява от преместването в областния град. Най-вече се притеснявам от пътуването - как ще пътува до там, вечер как ще се прибира, казва Павлина.

Училището бе закрито с решение на ОбС-Шумен

Ходенето на училище в друго населено място ще излиза и по-скъпо, според родителя. Билетчето е 1 лев, с карта ще е около 25 лв., но трябва и поне по 5 лева да й даваме да има за деня, казва майката. 

Според Павлина пътуването, новите учители и деца ще стресират дъщеря й. След 7 клас й предстоят и матури, много е притеснена, разказва тя. 

Училището бе закрито с решение на ОбС-Шумен

Основното училище „Н. Й. Вапцаров“ в Дибич беше закрито с решение на Общинския съвет от 27 април тази година заради намаляване на броя на учениците. През година те бяха едва 53 и учеха в 4 слети паралелки.

Училището бе закрито с решение на ОбС-Шумен