Вече са ясни отговорите от провелата се днес втора задължителна матура, те могат да бъдат открити на сайта на Министерството на образованието

При строги мерки срещу заразата повече от 35 хил. дванайсетокласници днес положиха изпит. Учениците избираха измежду 13 предмета. 

Най-предпочитани и тази година са английският език (11 711 ученици) и биологията (8 926 ученици). Изпит по география и икономика избраха 4 431 ученици, а философският цикъл беше предпочетен от 4 326 зрелостници.


На изпит по математика се явиха 2 496, а по история и цивилизация – 911. Матура по химия и опазване на околната среда държаха 184 зрелостници, а по физика и астрономия - 194.  

След английския, най-много желаещи да се явят на матура по език са учениците, избрали немски – 912. След него се нареждат тези с френски – 372, с руски – 317, с испански – 315 ученици. Най-малко зрелостници – 69, са избрали изпит по италиански език. 

Изпитът започна в 9 ч. и се проведе в 4 453 зали в 722 училища в цялата страна. В столичното 51 СУ се проведе изпит по философия. Зрелостниците споделиха, че не са притеснени въпреки извънредните мерки.

Освен на учениците, температурата беше измервана и на квесторите. На входа им се раздаваха лични предпазни средстава, а за тези които искат, бяха осигурени шлемове. 

„Вчера дезинфекцирахме цялото училище. Всяка маса, всяка стая и днес още един път. Мисля, че тези матури ще се бъдат с по-добри резултати от миналогодишните. Нямаше истериите кой ще се падне изтичане на пищови и други работи“, коментира директорът на училището Асен Александров.

Ученици оценява мерките като добри, но недообмислени заради гъстото разпределение на изпитите. Изпитът продължи 4 астрономически часа. На финала учениците излязоха по-спокойни.

Утре са последните изпити по желание. От 8 ч. ще се проведе матурата по биология и по философия, а от 14 ч. – по английски език и история и цивилизация.

Отговорите от матурите можете да видите ТУК:

Математика

Физика и астрономия

Химия

Биология

История и цивилизация

География и икономика

Цикъл "Философия"

Английски език

Немски език

Френски език

Испански език

Италиански език

Руски език