Дисциплината е ключов момент за качеството на българското образование, а тя не е на ниво, призна министърът на образованието Даниел Вълчев пред бТВ. Той обаче беше категоричен, че първо трябва да се промени моделът на поведение на обществото, за да имат успех мерките, които ще се въведат с новия закон за образованието.
С новия закон, който трябва да бъде приет до Нова година, ще се въведат "оценки за поведение" и обществено полезния труд като санкция за непослушните ученици. Това обаче няма да помогне, ако не се достигне до личността на децата, категоричен бе министър Вълчев. Според него не може от една страна непрекъснато да се налага в обществото, че колкото си по-неграмотен и по-нагъл, толкова повече просперираш и по-лъскава кола караш,  а от друга,  да се очаква децата да спазват реда в училище.
Нивото на образование е по-скоро различно в отделните училища, отколкото ниско, каза още министърът.Според него въвеждането на матурите и външното оценяване в края на година за учениците от четвърти до осми клас ще спомогне за преодоляването на този проблем.
Няма отлив на учители от системата, каза още Даниел Вълчев. Той посочи, че на отделни места се извършвали съкращения поради липсата на деца заради демографския срив. За последните три години години броят на децата е намалял от 1 млн. на 850 000. Съкратените учители задължително получават обезщетение и могат да се включат в специална програма, разработена от социалното министерство, обясни Вълчев. Той посочи, че минималната работна заплата в сектора е 450 лева, а средото брутно взънаграждение е около 650 лева.
С новия закон се предвижда да се въведе и мандатност за директорите на училища, тъй като на тях са делегирани големи правомощия. Според Вълчев е необходима сменяемост при всяка ръководна длъжност.  
Повод за коментара на министър Вълчев за състоянието на средното образоваине, беше излъченият филм по бТВ "На учителя с любов".  Репортерът на телевизията Стоян Георгиев стана учител за един месец. Той преподава английски език в 85-о СОУ "Отец Паисий" в столичния квартал "Враждебна" на ученици в 5, 6, 7 и 8 клас. Той стана свидел как в часовете децата играят комар, бият се , пускат си музика, а говоренето в час е почти задължително, не могат да напишат елементарни думи на английски език след 4-годишно обучение. /БЛИЦ