Шалварите били стар символ на Родопите, а не религиозен символ. Това заяви говорителят на НДСВ Станимир Илчев. По думите на просветния министър Даниел Вълчев, учителката от село Ковачено Шеншибар Али, която влизала със забрадка в час, е въпрос на тълкувание и не се знае дали ще носи отговорност за облеклото си.
 Случаят в момента се проверява, но ще видим какво ще стане заяви министърът. Днес събрах всички началници на училищните инспекторати, които по неговите думи е искал да затегнат контрола в етническите райони. Ако бъдат открити нарушения, ще има и наказания, каза още Вълчев.
Според него облеклото е въпрос на добри нрави и не е възможно в един закон да бъде вписвано какво се носи и какво не. В новия закон за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка също не е указано какво трябва да не носи и какво не. Министърът заяви още, че докато е на този пост няма да допусне религиозни символи, които изразяват религиозни предпочитания в училище. Той изрично подчерта, че член 5 в сегашния закон се казва, че българското образование е светско.
Проектът на закона е бил внесен миналия четвъртък, но министъра на бедствията и авариите Емел Етем го е отхвърлила. Вълчев заяви, че този четвъртък пак ще го внесат. Той допълни, че някои хора са били видяли проблеми, свързани с религиозните символи в новия законопроект. Изненадан съм защото ставаше въпрос за принципни промени при новия законопроект, а не за водене на спор при отделни негови текстове, каза Вълчев. Той е бил изненадан при неодобрението на законопроекта, защото същите тези хора, които са видяли принципните проблеми, са подкрепили националната програма за образование, където има същите постановки като в новия законопроект.
Десислава Вангелова, БЛИЦ