Всички ученици в Пловдив от 5 до 12 клас се връщат в класната стая от понеделник, а всеки директор трябва да изготви график за присъствено и неприсъствено обучение до Коледа, съобши БНТ.

Областният кризисен щаб взе това решение след предложение на Регионалното управление по образование в града.

По предложение на Регионалното управление по образование в Пловдив, Областният кризисен щаб взе решение поетапно от понеделник учениците от 5 до 12 клас да започнат училище във физическа среда като всеки един директор трябва да изготви график за своето училище за присъствено и неприсъствено обучение до Коледа. 

Такива са и указанията на Министерството на образованието. Решението е за всички училища в Пловдив и областта.

Предложението е в интерес на учениците, които ще кандидатстват или ще държат матура - заяви началникът на регионалното управление по образование.

От 180 училища в областта половината са заявили, че искат да работят комбинирано в електронна среда и присъствено. 

"Така наречения смесен тип на обучение - 10 учебни дни в училище, 10 учебни дни вкъщи в електронна среда", поясни Десислава Стаменова, директор на ОУ "Драган Манчов"- Пловдив.

По-голяма част от близките на учениците в Пловдивско са съгласни с мерките за ограничаване на контактите в учебните заведения.

За една седмица в Пловдивска област са заболели 18 учители и четирима ученици, като само един ден няма констатирани случаи на КОВИД в училищата.