Ще бъде представен първия учебник по Пастирско богословие на български език, издаден от половин век насам. Автор на учебника е схиархимандрит Йоан (Маслов), познат на българските читатели от неотдавна издадената у нас негова книга „Симфония по творенията на св. Тихон Задонски”. Учебникът се издава с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий.
В изданието са събрани бисери на светоотеческата мъдрост. Авторът - архим. Йоан (Маслов), е постигнал прекрасен синтез между наставленията на древните св. отци и пастирските примери от по-ново време. Пособието е препоръчително както за богословските факултети и семинариите, за свещениците в тяхната енорийска дейност, така и за по-широк кръг читатели, които искат да се запознаят с онази специфика на душегрижието и пастирството, оставила вековечна светла диря в историята на Църквата.

Представянето на книгата ще се състои на 18 март, сряда. Домакин на проявата е Богословският факултет на Софийския университет.

Лектори ще бъдат Сливенският митрополит Йоаникий, Величкият епископ Сионий, свещеник Климент Харизанов и дякон Иван Иванов. Със свои изпълнения на песнопения ще се представят и хоровете на Софийската Духовна Семинария и читалище "Славянска беседа". /БЛИЦ