„Вече има законова възможност българският език да се изучава в други държави-членки на Европейския съюз, след като преди дни Европейската комисия даде препоръки за повишаването на езиковите компетентности на учениците“. Това коментира във Варна зам.-министърът на образованието Деница Сачева преди старта на изнесеното заседание на Комитета по образование към Европейския съюз, предаде Радио „Фокус“. Според нея това означава, че образователните системи в отделните държави трябва да се пренастроят така, че всяко европейско дете да може да изучава поне още два езика освен майчиния си.

Според зам.-министър Сачева за българската образователна система повишаването на нивото на езиковите компетенции на учениците няма да е проблем. По думите й и в момента в страната могат да се изучават 25 езика, а като цяло лингвистичната подготовка на българските деца е на много високо ниво. „Те имат желание да усвояват чужди езици“, коментира зам.-министърът. Тя цитира данни от проучване на Евробарометър, според които 84 % от младите хора в Европа искат да задълбочат знанията си по чужд език, а 77 % биха искали да изучават нов език.

Според Сачева данните са валидни и за България. „Образованието и културата да бъдат много високо в политическия дневен ред на Европейския съюз – това беше договорка, постигната в Гьотеборг и в шестте месеца на нашето Европредседателство бяха предприети множество инициативи за изграждането на общо европейско образователно пространство“, коментира още тя. По думите й, повишаването на езиковите компетентности е част от втория пакет от инициативи за изграждането на общо европейско образователно пространство. Темата ще е в основата на разискванията на изнесеното заседание във Варна, което ще продължи днес и утре. На срещата присъстват 70 експерти от обазователните министерства на 28 държави-членки на ЕС.