На системен звуков терор са подложени жителите на квартал „Родина“ в Русе. Циганска музика и диви купони нарушават спокойствието, а опитите на гражданите да въдворят ред са безуспешни. Хората се притесняват, че в определен момент ще се стигне до сблъсъци, на каквито сме свидетели в момента в Гълъбово.

Това сигнализира председателят на групата общински съветници „Патриотите ВМРО – Глас народен“ Иво Пазарджиев, цитиран от "Монитор". Той настоява на предстоящата сесия в четвъртък кметът Пламен Стоилов да вземе отношение по сигнала.

Ромите са настанени в общински жилища, намиращи се южно от блоковете „Тича“, „Силистра“ и „Марица“. Ежедневието на живеещите в близост граждани е съпътствано от силната и постоянна музика, носеща се от мощни тонколони, а понякога изпълнявана и от живи цигански оркестри. Пространството пред къщите е заградено от наемателите им и често е място за провеждане на неколкодневни цигански тържества. Улицата пред общинските къщи често е блокирана от скъпи автомобили, собственост на живеещите там или на техните гости, пише Пазарджиев.

„Обитателите на общинските жилища трябва да са граждани, които са полезни на обществото и допринасят за развитието му“, смята общинският съветник.

Припомняме, че напрежението в града е доста сериозно след като бе жестоко убита журналистката Виктория Маринова. Заподозрян за зверството е 21-годишният ром Северин Красимиров.