Двамата полицаи от ГДБОП Ирен Вълев и Божидар Проданов, които са обвинени за смъртта на Пламен Куцаров, бяха освободени от Софийски градски съд /СГС/ под парична гаранция от по 500 лева, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Куцаров почина, след като бе заведен на разпит на детектор на лъжата. Вътрешната проверка на МВР показа, че има нарушения при задържането му и конвоирането му.
Съдът определи като хипотетично обвинението на прокуратурата и заяви, че мярката за неотклонение не може да бъде самоцел и пусна двамата обвиняеми срещу парична гаранция, която трябва да бъде внесена в седемдневен срок.
Съдебният състав установи, че задържането на Пламен Куцаров е незаконно, тъй като той не е подписал заповед за арест, нито декларация. Куцаров е бил задържан заедно с приятелката си Виолета Ницова, която единствено е подписала документ за задържането си. Съдът попита защо след като двамата заедно са задържани покойният Пламен Куцаров не се е разписал. Съдът ще подаде този сигнал до прокуратурата. Всички свидетели твърдели, че при задържането Куцаров е бил в добро здравословно и емоционално състояние. Единствено приятелката му свидетелствала, че той тогава се е намирал под такъв стрес, че не знаел на кой свят се намира. Разпитаните до сега свидетели не са видяли никакво насилие като това е заявила пред съдия и приятелката на загиналия Виолета.
Полицейската качулка е била сложена единствено при извеждането на Куцаров от дома, в който той живеел с гаджето си. Когато му свалили качулката приятелката му забелязала надебеляване на едната му устна. Това обаче не се потвърждава от експертизата, представена в съда. От извеждането му от института, където е подложен на детектора на лъжата задържаният не е бил с качулка. Всички свидетели са потвърдили, че белезниците са поставени зад гърба, а главата на загиналия Куцаров не е била между краката му. Съдът сметна, че преди обвиняемите да поемат жертвата други техни колеги са поставили белезниците, заради което съдебният състав прецени, че двамата обвиняеми не носят отговорност за това нещо. Изправените пред съда ченгета заявили в разпит пред съдия, че Куцаров се движил неадекватно като старец. Съдът попитал защо след като се е знаело, че задържаният е имал хронична злоупотреба с наркотични вещества не му е направен тест преди разпита. Когато го вкарали в колата самият Куцаров заявил, че му е лошо. Била му предложена чаша вода, която той отказал. Впоследствие задържаният започнал да хърка, едва тогава двамата обвиняеми разбрали, че състоянието му е тежко и му свалили белезниците като започнали да му правят разтривки и изкуствено дишане. Според експертизата смъртта е настъпила от кислороден глад заради позата с белезниците. По ръцете на загиналия имало синини, а лекарят е отказал да му премери пулса именно заради тези насинявания. Медицинските ексепрти са използвали словосъчетанието "кратък период" за смъртта като по този начин не са описали колко часа, минути или дни след поемането на амфетамина е загинал Куцаров. Това се стори странно и нередно на съдебния състав, като тази неконкретност затрудни съдебните заседатели.
Съдът в крайна сметка прецени, че обвиняемите не са използвали сила и реши, че няма основание за налагане на най-тежката мярка. Съдебният състав определи датата 12 февруари за обжалване пред по-висшата апелативна инстанция. След заседанието адвокатите на обвиняемите изразиха задоволство от съдебното решение и мотивацията на Темида. /Милан Николов, БЛИЦ