Прокуратурата и ДАНС да се самосезират по твърдението, че съм искал и получавал подкупи в особено високи размери. Призовавам ги също така да започнат проверка в Търговската лига, за да се изясни веднъж завинаги дейността на тази организация. Това казва заместник-министърът на здравеопазването д-р Емил Райнов в специално изявление по повод обвиненията от шефа на "Търговска лига", че му е поискал месечен подкуп от 2.8. млн. евро.
От няколко месеца лица, свързани с търговията на лекарства, правят систематични опити да ме оклеветят заради накърнените си користни интереси. Имената им са известни: Тихомир Каменов – управител на Търговската лига и Тони Веков – изпълнителен директор на Търговската лига. Позволявали са си дори да отправят заплахи по телефона към мен и към други ръководители на системата на здравеопазването, казва д-р Райнов в изявлението си. По думите му това са лицата, носещи главната отговорност за това, че цените на лекарствата у нас бяха едни от най-високите, а в някои случаи и най-високите в Европа. Само допреди няколко години те управляваха бизнес за стотици милиони, от които немалка част са от джоба на българските данъкоплатци, подчертава Райнов.
Действията на министерството и на НЗОК през последните години засегнаха в значителна степен интересите на Търговската лига, тъй като регулираха пазара и ограничиха корупцията при договарянето на цените на лекарствата, заплащани изцяло или частично от държавата, включително и от отделните болници.
След като не успяха да настроят общественото мнение срещу мен, сега правят опити да ме злепоставят извън страната. Изпратили са до офиса на вицепрезидента на ЕК г-н Жак Баро сигнал, пълен с клеветнически твърдения, включително и това, че съм поискал от тях рушвет в размер на десетки милиони евро.
Благодаря на г-н Баро, че е проявил интерес и взе предвид логичните ми обяснения по случая.
Същият донос обаче е изпратен и до други международни институции. С мен се свърза г-жа Дорин Карваял – кореспондент на Интернешънал Хералд Трибюн за Европа, От думите й разбрах, че същите клеветнически твърдения са налице и в редакцията на този вестник. Разбрах също така, че за съжаление редакцията се готви първо да публикува всичко това, а след това да ми даде думата за излагане на моето мнение по повдигнатите въпроси.
Не обръщах внимание на всичко това, докато доносите бяха анонимни. Сега обаче няма да мълча. Ще обясня и защо е тази медийна атака, казва още заместник-министърът.
По думите му г-н Каменов е собственик на три нови частни болници и претендира за договор с НЗОК. Претенциите са от времето, когато тези болници дори нямаха разрешение за лечебна дейност. Сега имат, но не са акредитирани, а това е неотменимо законово изискване за сключване на договор с НЗОК. От мен в пряк текст се иска да наруша закона. Това нито аз в лично качество, нито Управителният съвет ще направим, категоричен е д-р Емил Райнов. /БЛИЦ